07 November 2010

Resepi Sotong Masak Hitam

Arini Sunday malas rasanya nak masak yang berat2. Tetibe teringat semalam ada beli sotong, so nak masak sotong hitam la..Ni antara lauk favourite saya dan adik beradik yang lain.  Masa kecik dulu kalau makan sampai hitam kuku  tangan... hehehe... Lauk ni kalau ada yang tak biasa makan kedengaran agak pelik bunyiknya..  Ramai yang mengatakan yang "ink" sotong  ni racun la, hanyir la, berbau la.. Tapi saya dah 32 tahun, so far makan "ink" sotong ni belum penah mengalami sakit perut ataupun penyakit lain. Senak perut sebab kenyang mungkin ada...hahaha... Saya tak sure masakan ni berasal dari negeri mana, tapi according mak, dulu wan sebelah abah yang ajar dia masak lauk ni. Wan saya menetap lama di Singapore waktu dulu, so maybe berasal dari sana agaknya.


Penah dulu, mak masak lauk nie then hantar kat jiran sebelah which is agak fussy dalam bab makanan orangnya... Esok tu dia datang umah dan tanya mak, 'kenapa lauk sotong tu hitam lain macam yek?' Akak pakai kicap brand apa, sedap la  kak...'   Mak saya sekadar senyum dan menyebut nama sejenis kicap.. Bukan niat dia nak berbohong, tapi kalau bagitahu yang hitam tu ink sotong, risau tetibe migrain pulak si polan tu... As long lauk tu dia kata sedap dan takde sakit2 perut or migrain kira okey laa...


Lauk ni simple je nak buat, pakai bahan2 yang biasa je.. Tapi kalau nak lagi sedap, sotong tu pilih yang fresh.. Sebab bila sotong fresh ni, ink nya pekat.. So lauk  tu  akan cantik, menarik,  dan  tertarik hitamnya... Kalau ikut selera saya, biar kasi pedas sikit. Tapi memandangkan anak2 saya pun dah suka makan, so pedas tu kene kurang la.. Kena pulak makan masa panas2 di tambah  pulak ikan masin jeruk sebagai penambah selera... Perghhh.... memang   ngam sooi!!!



So, ada beran nak cube???..  Tepuk dada tanya selera....










Resepi Sotong Masak Hitam

Bahan-Bahannya:-

6 ekor sotong fresh (dibersihkan dan dipotong, jangan buang ink yer)
5 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili api                    }   bahan A    dikisar
sepotong halia
sepotong kunyit hidup

sebatang serai
setengah cawan air asam jawa


Cara Memasak:-


Tos sotong yang telah dibersihkan.

Tumis bahan A sehingga wangi...

Masukkan  air asam jawa. Kacau  dan biarkan
hingga agak susut airnya... Tambah garam dan bahan perisa (jika mahu)
Masukkan sotong dan gaul hingga agak sebati..
Ketuk serai dan masukkan sekali..
Kacau sotong hingga masak tapi jangan terlalu lama.
Tutup api dan sedia dinikmati...



                                                        ~HAPPY COOKING~




Salam Cinta..


*pastikan anda makan menggunakan sudu garfu. Saya tidak bertanggungjawab ke atas kehitaman kuku anda ataupun bil manicure.* hehehhe..

5 comments:

  1. stau aku sotong org siang bersih2...guaner le plok bleh makan dgn ink2 die tuu......ink tu bukan darah sotong ker??kasi trang skit

    ReplyDelete
  2. ink tu sebagai senjata pertahanan sotong bila ada musuh laa... bukan darah... tak caye, try la masak... lazat....:)

    ReplyDelete
  3. agree.. ayah kita masak pun tak buang ink tu.. jd hitam sikit la nanti.. tp tak boleh byk sgt.. nanti geli nak makan hehe... hasilnya.. best sanngggaattt...

    ReplyDelete
  4. Perghhhhh...selera plak tgk sotong masak hitam..dah lama x masak cara mcm ni..thnks ya...mengingatkan aku zaman budak2 dulu.

    ReplyDelete
  5. nath, memang sedap kan... tapi rasanya kami makan kalau lagi hitam lagi besh kott.... hehehhe....

    anna, u should try...

    ReplyDelete