23 November 2010

Resepi Ikan Jenahak Masak Lemak Cili Api

 Balik ke kampung halaman tak sah kalau tak makan gulai lemak cili api.. Tambah kalau mak yang masak.. Mak oii, 2 kali tambah nasik pun ok lagi.. Tambah pulak ikan yang di bawa oleh Lolo, fresh from sea.. Memang manis  isi nya.. Actually, kalau masak lemak ni sedap kalau ada perencahnya.  Kali ini mak campur buah gelugor muda..  Selalunya pucuk ubi, rebung jeruk, terung telunjuk, ataupun yang paling mudah cili besar hijau..


Masak lemak ni kena berhati2.. Kalau dibiarkan tanpa di jengah akan pecah minyak. Terus spoil!!.. Santan pun kena cukup2, jangan terlebih atau terkurang. Jika anda individu yang mementingkan kiraan kalori, so saya nasihatkan jangan mencuba. Bukan apa, jika dah sekali mencuba risau nak lagi.. hehehhe.... punah diet anda nanti...


Kalau kebaisaan orang masak lemak cili api akan ditambah bawang2, saya hanya menggunakan cili api dan kunyit hidup.. Sound sangat simplekan, tapi hasilnya... hmmm.... lazat tau.. Kat sini saya share resipinya.






RESIPI IKAN JENAHAK MASAK LEMAK CILI API

1  ekor ikan jenahak medium size dipotong dan dibersihkan  (ikan lain pun boleh)

20 biji cili api  ( kurangkan jika tak tahan pedas)      }
seketul kunyit basah                                                } ditumbuk

Santan dari sebiji kelapa
5 keping asam keping


Cara Memasak  :-

Satukan kesemua bahan diatas didalam periuk.
Biarkan dalam 10minit untuk ia mesra.
Setelah itu, didihkan diatas api dan kacau perlahan tanpa henti.
Setelah menggelegak, masukkan garam dan bahan perisa (jika mahu)
Biarkan mendidih dalam 15 minit dan terus kacau perlahan2..
 Tutup api, dan sedia dimakan..


Happy Cooking..


SALAM CINTA~

2 comments: